Strandwedstrijd 17 februari 2019
Goedemorgen strandvissers! En dat kon ik wel zeggen als wedstrijdleider van de Zeevis vereniging.
Een mooie opkomst. ‘s Morgens vroeg om kwart voor acht, stonden er al zo’n 9 mannen en vrouwen bij de KNMR strandafgang te wachten om zich in te schrijven voor de 1e strandwedstrijd van het jaar. Om kwart over acht werd er geloot voor de plekken op het strand. Na een aantal afmeldingen, ging ik samen met Evert Bosman het parcours van 400 meter uitzetten, waar de zeevissers op hun gelote plekken konden staan. Het werd een wedstrijd met een kleine handicap omdat het vloed zou worden en dat is achteruit vissen.
De dag begon koud, maar wel met blije gezichten, vanwege het feit, dat ze eindelijk weer eens konden vissen in clubverband.
De hengels werden opgetuigd en de wedstrijd begon precies om negen uur. Zelf had ik weer in het midden van het parcours geloot, zodat ik daardoor mooi in de gaten kon houden wie er wat ving. Want er was een aardige pot voor de grootste vis opgebouwd en wie zou die winnen?
Links en rechts werden er vissen gevangen door Fred Schilpzand, Koos Vreeling en Bart Goossens, maar het waren allemaal postzegels, wat de benaming is voor heel kleine visjes. Er deden ook twee vrouwelijke vissers mee: Hedy Lever en Carla Gaus en de laatste ving een mooie grote bot. Evert Bosman, die naast mij stond, ving ook een botje en wel een van 13 cm.
Halverwege de wedstrijd hadden we warme chocolademelk geregeld, die van Beachclub No5 kwam! Wie zou er winnen? Het opkomend water bracht ook meer aanbeten en er werd meer vis gevangen.
Het nieuwe lid Engel Lever Jr.(ja..de zoon van!) die een tijdlang niet gevist had op het strand, ving een bot die 30 cm bleek te zijn. Arie Koper, die op plaats 1 stond in de zuid, had geen aanbeet gehad, maar Koos Vreeling op plaats 2 en Bart Goossens op plaats 3 vingen wel vis! Het zonnetje begon steeds meer te schijnen. Het werd zelfs warm met de waadpakken aan. De vloed kwam weer op en de vissers werden meer en meer het strand opgedreven. Het was 1 uur, de toeter klonk en de wedstrijd was teneinde. De lijnen werden ingedraaid en Evert Bosman haalde er nog een mooie bot uit, die weleens de pot zou kunnen winnen.
Van de zestien vissers vingen er tien vis, maar wie zou er winnen? Alle vissers kwamen naar de wedstrijdaanhanger, waar wedstrijdleider Jeff Devos de uitslag bekend zou maken. De uitslag van deze wedstrijd was: op de 5e plaats Ron de Jong met 3 vissen (72 cm), 4e werd Fred Schilpzand met 4 vissen (74 cm), 3e Evert Bosman met 4 vissen (77 cm), 2e Bart Goossens met 7 vissen (101 cm) en de winnaar is geworden Koos Vreeling met 11 vissen (149 cm).
De grootste vis (met een verschil van slechts 1 cm met die van Evert Bosman),werd gevangen door Carla Gaus. Het was een bot van 36 cm en daarmee won zij de pot. Totaal werden er 37 vissen gevangen met een lengte van 715 cm.  Het waren 3 scharren(totaal 44 cm) en 34 botten(totaal 671 cm).

Pierwedstrijd zaterdag 20 oktober 2018.

Het was weer zover! De zevende pierwedstrijd van de Zeevis Vereniging Zandvoort. Het zou een mooie dag worden en met een zacht zuidwesten windje begonnen 12 man aan de wedstrijd. Het was doodtij op de pier en daardoor konden de vissers vanaf hun plek zien waar de betonblokken lagen en dat is was erg fijn, want je zit zo vast aan of tussen de blokken. Daarom zitten er ook vaak vissers te vissen aan de binnenkant van de pier, waar je bijna nooit vast zit!

Het startsein voor de drie uur durende wedstrijd werd om negen uur gegeven en meteen gingen er 22 onderlijnen met aas het water in. De te kloppen man, Koos Vreeling, die nu bovenaan staat bij de piercompetitie, stond aan de binnenkant van de pier, samen met een aantal andere wedstrijdvissers en hij was de eerste die een wijting ving. Het dood tij om 8.55 uur, waarbij het verschil tussen hoog- en laag water minimaal is en er dus geen stroming is, was te merken bij veel vissers! Er werd geen vis gevangen aan de buitenkant van de pier. Het lekkere weer op de pier zorgde ook voor publiek bij de wedstrijdvissers. Hele busladingen met vogelaars. Groepjes vissers kwamen daardoor bij elkaar. Maar ook wisselden vissers van de buitenkant naar de binnenkant van de pier, want daar zagen ze Fred Schilpzand en Koos wel vangen. Rond tien uur kwam de stroming er weer een beetje in en dat leverde Peter Prins(Odi), die aan de buitenkant stond, een mooie gul op. Die werd bijna gelijk tijdig afgetroefd door een gul van Jeff Devos. Addy Ottho probeerde zijn geluk aan de binnenkant en ving daar wijting. De stroming kwam er steeds meer in en dat merkten we tijdens een samenscholing van een aantal vissers. Arie Koper trok een sprint naar zijn hengel waar een geweldige klap op kwam. Daar moet wat groots aan zitten en bij het binnendraaien van zijn hengel, die helemaal doorboog, bleek er een mooie zeebaars aan te zitten. Ondertussen ving Koos zijn visjes en Jeff ving ook nog een mooi gul van 46 cm. Wie zou de pierwedstrijd dit keer gaan winnen? Het was twaalf uur, het eindsignaal werd gegeven en de vissers kwamen met hun vissen bij de wedstrijdleider om ze te laten meten. De wedstrijd werd gewonnen door Koos Vreeling met 11 vissen (181 cm), tweede werd Jeff Devos het 2 vissen (95 cm) en derde werd Addy Ottho met 2 vissen (50 cm). De pot ging, met een verschil van slechts één centimeter, naar Arie Koper met een zeebaars van 47 cm. Totaal werden er 16 vissen gevangen met een totale lengte van 443 cm. Het waren 3 gullen(126 cm), 1 bot(30 cm), 1 zeebaars(47 cm) en 11 wijtingen(240 cm).

 

Avondwedstrijd vrijdag 31 augustus.

Vrijdagavond 31 augustus werd er voor de tweede keer een avond viswedstrijd gehouden. Al vóór de 3 uur durende wedstrijd begon, waren de deelnemende leden al bezig om elkaar psychologisch te beïnvloeden. Zestien mannen en twee vrouwen zouden de strijd met elkaar aangaan. Je kon wel merken dat de vakanties voorbij waren, want eindelijk konden de Zandvoorters weer een lekker rustig vissen op het mooie Zandvoortse strand. Een lekker zonnetje en weinig wind; een perfecte combinatie om met zijn allen weer eens vis te vangen. Na het uitzetten van het parcours was het zover voor de achttien deelnemers. We begonnen om half acht met hoog water. Ik had wel een probleem, want Jan Paap van Kee was vrijgesteld als meetmeester.

Hoe moest dit nu als er veel vis zou worden gevangen? Nou, dan toch maar even Jan bellen! De goedzak kwam even later toch nog de vis meten. En dat was nodig, want Jeff DeVos had al na 5 minuten een bot van 26 cm. Via de portofoon werd er geroepen door Paul Laarman: een tong op plaats vier! Jan snelde er naartoe, dat was een tong van 19 cm. Het afgaande water en de schemering zorgden ervoor dat we met onze waadpakken naar de eerste bank konden lopen en dat was ook wel nodig. Want daar zat misschien wel de vis? En ja, Koos Vreelink ving een zeebaars. Niet groot, maar toch nog 31 cm. Hedi Lever, één van de twee vrouwen, die op plaats 1 stond aan de zuidkant ving ook vis: een botje van 23 cm. Naarmate het later werd en de avond inviel, werd er ook steeds meer vis gevangen. En ja hoor: tong werd er geroepen. Weer Hedi Lever, maar nu een tong van 31 cm. Het nieuwe vrouwelijke lid, Carla Gaus, ving een botje van 18 cm. Het begon te lopen bij Koos Vreelink, die nu inmiddels al 3 zeebaarzen had gevangen. Maar ik zelf mocht ook niet klagen met al een paar botten en een dikke tong van 29 cm. Fred Schilpzand ving een tong van 35 cm. De mooie avondwedstrijd was om half elf afgelopen en de balans werd opgemaakt. Totaal werd er 32 vissen gevangen met een lengte van 732 cm, waarvan 6 tongen (173 cm), 26 botten (430cm) en 6 zeebaarzen (129 cm). De wedstrijd werd gewonnen door Jeff Devos met 5 vissen en 128 cm vis, 2e werd Koos Vreelink met 4 vissen en 102 cm en 3e werd Hedi Lever met 3 vissen en 98 cm vis. De grootste vis werd gevangen door Koos Vreelink: een zeebaars van 40 cm en daarmee won hij ook de pot.

 

Laatste rookwedstrijd, zondag 02 september

De laatste rookwedstrijd van de Zeevis Vereniging Zandvoort werd gehouden bij Beachclub No 5. Negen rokers hadden zich opgegeven om deel te nemen aan de wedstrijd. De voorbereiding was al op vrijdag begonnen en bestond uit het inkopen, schoonmaken en pekelen van de makreel voor zondag. Er was mooi weer voorspeld op de wedstrijddag en om negen uur kwamen de eerste rokers geleidelijk aan het strand oprijden met hun rookkasten en -tonnen. Om half elf werd het startsein gegeven en konden de deelnemers beginnen met het roken van de vijf makrelen, die zij hadden gekregen. Met een lekker zonnetje en een noordoosten wind was het goed toeven op het strand en onder het genot van koffie en andere versnaperingen was het al weer snel drie uur. Elke deelnemer moest één makreel inleveren voor de keuring, die onderleiding stond van Arie Koper en Aagje Docter, eigenares van Beachclub No 5. Na een gedegen onderzoek van alle makrelen kwam de uitslag: op de vierde plaats eindigde Rob Wind, de derde plaats was voor Henk Bluijs, tweede werd Jeff Devos en de winnaar van deze makreelrookwedstrijd werd Addie Ottho. De jury besliste dat zijn makreel de beste was. Stevig van structuur, goed van smaak en mooi van kleur en geur. Omdat het de laatste wedstrijd was van de reeks, was er ook een overall winnaar en dat werd Henk Bluijs. Hij mag straks de wisselbeker overnemen van Jeff Devos.

 

Avondwedstrijd strand 27 juli 2018.

27 juli 2018: de warmste 27e juli ooit! En op die dag vond de avondwedstrijd van de Zeevis Vereniging Zandvoort plaats. Toen ik om 18.45 uur aankwam op de verzamelplaats achter het casino stonden er al een aantal oververhitte zeevissers die uitkeken op het overvolle strand waar het nog zwart zag van de mensen. Wat nu? Waar moeten we vissen? Nou, in de zee natuurlijk! Na de financiële en administratieve handelingen te hebben afgerond, gingen we met 14 man en 1 vrouw richting Havana aan Zee.
Door de drukte kwamen een aantal auto’s en tractoren in de file te staan op de boulevard, waardoor de wedstrijd een kwartier later moest beginnen, namelijk om kwart voor acht. Tussen Havana aan Zee en de afgang naar het naaktstrand werd het parcours uitgezet, waarna 15 vissers om 19.45 uur begonnen aan de wedstrijd, die drie uur zou gaan duren en nu dus tot kwart voor elf.

Het was warm en de meeste vissers stonden lekker in hun korte broek te vissen en dat was ook wel nodig. Want het zou een verhitte strijd worden om een visje te vangen met dit weer. En wie kwam daar aangelopen met zijn viskar? Ted Dekker, die te laat was maar toch nog mee mocht vissen en naast Cas Al plaats nam! Dus 16 zeevissers gingen de strijd met elkaar aan.
Al snel werd er over de portofoon geroepen dat Arie Koper een tong had. Dat was mooi: tong onder de kant. En even later ving Engel Lever een bot van 28 cm. Nou, dat zou wel eens een superavond vis vangen kunnen worden, maar naarmate het later werd leek het er op of de vissen siësta hadden. Het zonnetje zakte langzaam achter de horizon en “vis” werd er geroepen. Addy Ottho had een bot van 25 cm en ikzelf, Jeff Devos, ving ook zo maar een bot van 25 cm. Zouden we nu wat gaan vangen! In ieder geval, Ted Dekker wel, die een bot ving van 31 cm.
De wedstrijd liep ten einde op het mooie strand van Zandvoort en Jan Paap van Kee bracht de wedstrijdkaarten om na een warme avond uit te rekenen.
Er werden deze avond 10 vissen gevangen met een totale lengte van 262 cm, waarvan 3 tongen (totaal 82 cm) en 7 botten (totaal 180 cm).
De uitslag van deze avond strandwedstrijd: Eerste werd Addy Ottho met 53 cm vis, tweede werd Ted Dekker met 31 cm en Willem Minkman werd derde met 30 cm vis. Omdat we met meer dan 15 vissers waren was er ook een vierde prijs en die ging naar Engel Lever en Nico Oosterbroek. De grootste bot (31 cm) werd gevangen door Ted Dekker en de grootste tong (28 cm) door Addy Ottho. De pot werd gewonnen door Ted Dekker met de grootste bot van 31 cm.

 

Strandwedstrijd zondag 6 mei 2018

Wat is er nu lekkerder dan ’s morgens vroeg op te staan en lekker te gaan vissen met de mannen van de Zeevis Vereniging Zandvoort. Op deze mooie zondagmorgen kwamen er vijftien vissers opdagen. De wedstrijd ging van start om negen uur en om de vele badgasten de ruimte te geven gingen we voorbij Havana op het zuid strand staan. De eerste twee uur was het lekker bijkomen in de ochtendzon, want er werd alleen maar een botje van 18 cm gevangen door Koos Vreelink en dat zou wel eens kunnen komen doordat er geen stroming was in het hoge water. Maar dat veranderde rond elf uur.

Toen kwam de stroming er in en Koos ving zijn tweede botje van 15 cm. Het werd een strijd tussen Koos en Leo Haak, die een zeebaarsje ving van 30 cm. En waar Leo zich al rijk rekende voor de pot voor de grootste vis, maakte even later  Fred Schilpzand een eind aan de illusies van Leo, want Fred ving een zeebaars van 37 cm. Dertien van de vijftien vissers hadden nog geen aanbeet gehad en dat met 30 hengels en 60 beaasde haken! Meetmeester Jan Paap van Kee kon wel weer naar Koos Vreelink,die er een zeebaarsje uit haalde van 33 cm. Het was inmiddels druk op het strand geworden en er stonden groepjes vissers te praten over de komende trip naar Noorwegen, waar zestien man aanstaande vrijdag een week lang gaan vissen in Avik Brygge. Wie zou de wedstrijd gaan winnen en de extra €. 10,-, die gesponsord waren door Antonio Luis de Jongh, binnen halen? Het eindsignaal werd gegeven door de wedstrijdleider Jeff Devos. Het was inmiddels één uur, de lijnen werden binnen gedraaid. “Koos” werd er geroepen “zeebaars” en bij het binnendraaien van zijn tweede hengel bleken er twee zeebaarzen aan te zitten. De wedstrijdkaarten werden bij mij ingeleverd. Dat wordt rekenen!! Totaal werd er 9 vissen gevangen met een totale lengte van 256 cm. Het waren 2 botten (totaal 33 cm), 1 schar van 17 cm en 6 zeebaarzen (totaal 206 cm). Eerste werd Koos Vreelink met 6 vissen en 172 cm, tweede Fred Schilpzand met 2 vissen en 54 cm en derde werd Leo Haak met 30 cm. De pot werd ook gewonnen door Koos Vreelink met de grootste vis: een zeebaars van 39 cm.

 

Zondag 22 april was de grote Beachclub No 5 wedstrijd.

Deze wedstrijd werd vorig jaar gewonnen door Paul Laarman, maar wie zou hem deze keer winnen? Het was een schitterende dag op het mooie Zandvoortse stranden zo kon je in je korte broek weer eens lekker bruin worden tijdens het vissen! De hoofdprijs voor deze viswedstrijd was een bedrag van €. 250,- aangeboden door Jochen Visser, de directeur van Citroën en Peugeot dealer van Zwienen. Wie wil die niet winnen? ‘s Morgens vroeg om half zeven was het voor mij zover om met de tractor met spullen voor de zeevisvereniging Zandvoort op pad te gaan. Het belooft een hele mooie dag te worden. Met een lekker zuidoosten windje van 3 Bft werd het parcours van 700 meter uitgezet voor de 30 aangemelde ZVZ vissers.

Ton Goossens (voorzitter), Jochen Vissers (alg. wedstrijd commissaris) en Jeff Devos hadden op de Beachclub No 5 dag de touwtjes in handen. Al vroeg kwamen de eerste vissers om hun startnummer bij de wedstrijdcommis-sie op te halen en na een kopje koffie met petit fours begaven zij zich naar hun plek op het strand. Het parcours liep van KNRM afgang de Zuid in richting van Reddingsbrigade Zuid. Met 5 voertuigen werden de visspullen naar de betreffende visplaatsen gebracht, waarna om half tien het startsein werd gegeven. Met de zuidoostenwind lekker schuin in de rug, het opkomende zonnetje en een strakke zee, begonnen de vier uur durende wedstrijd. De meetmeesters Jan Paap, Frans Castien en Ton Goossens reden en liepen langs de vissers, waarna al snel via de portofoon werd geroepen dat Engel Lever een vis had. Het bleek een schar van 23 cm. Op weg naar de volgende melding moesten ze rustig slalom rijden langs de steeds talrijker wordende badgasten, die bij de vissers stonden en vroegen wat ze vingen en waarover ze uitgebreid uitleg kregen. Het afgaande water en de strakke zee zorgden er voor dat een aantal vissers naar de tweede bank kon lopen. Tot aan hun borst waadden ze door het water om zo ver mogelijk hun lijn in zee te werpen, op zoek naar de vis, die wel dik over de tweehonderd meter in zee lag. En dat was voor Arie Koper geen probleem! Hij haalde er daardoor wel een botje van 32 cm. uit. Paul Laarman, die zijn titel verdedigde, had zelf nog niks gevangen! Via de portofoon hoorden we dat Leo Haak vis had: een botje en de meetmeesters konden gelijk door rijden naar Rob Wind, die ook een botje ving van 24 cm. Er werd niet veel vis meer gevangen door de 30 vissers. Uit het hele land kwamen de leden van onze Zeevis Vereniging naar Zandvoort, zoals Cees Swankhuizen uit Weesp, Peter Teijmant, Ger en Henk van Nieuwburg uit Zwanenburg en Erik en Jan van Gool, die helemaal uit Brabant kwamen. Ze hadden het naar de zin op het mooie Zandvoortse strand, maar veel vingen ze niet. Maar de andere ZVZ vissers vingen ook niet veel. Erik hield de eer voor Brabant hoog door er toch nog een botje uit te halen van 21 cm. De wedstrijd was afgelopen om 13:30 uur en daarna konden de wedstrijdvissers van de lunch en versnaperingen genieten bij de Beachclub No 5. Na de lunch nam de voorzitter Ton Goossens het woord om samen met Aagje Docters, de eigenaresse van Beachclub No 5,de winnaar bekend te maken. Zij reikten de Beachclub No 5 bokaal dit jaar uit aan de winnaar Fred Schilpzand en met een paar ferme kussen en met de envelop met €. 250,- van Jochen Visser kon zijn dag niet meer stuk! Eerste werd dus Fred Schilpzand met 3 vissen en een lengte van 77 cm. De tweede plaats was voor Engel Lever met 3 vissen en 62 cm. Derde werd Leo Haak met 3 vissen en 61 cm vis. Van de 30 vissers vingen er 13 vis. Ook was er een blinde koppelwedstrijd, waarbij twee vissers met elkaar verbonden werden en deze koppelwedstrijd werd gewonnen door Engel Lever en Rob Wind met 110 cm vis. Tweede werden Jeff  Devos en Arie Koper met 104 cm en derde werden Fred Schilpzand en Bart Goossens met 101cm. Arie Koper had de grootste vis: een bot van 32 cm en daarmee won hij de pot. Totaal werden er 28 vissen gevangen met een lengte van 607 cm. De vangst bestond uit 21 botten met een totale lengte van 456 cm en 7 scharren  met een lengte van 151 cm.

 

Pierwedstrijd zaterdag 07 april. Lente op de IJmuidense Pier!

Dertien man van de Zandvoortse Zeevis Vereniging gingen op zaterdag 7 april een onderlinge strijd aan. Voor sommigen een ongeluksgetal 13 (man) en voor anderen een geluksgetal 7 (april). De dag begon goed voor de jarige Barry Paap, die er als eerste een gul van 38 cm uit trok.
Het was hoog water op de pier en er stond een behoorlijk stevige wind uit het zuiden, waardoor de vislijnen naar de pier werden geduwd. En dat zorgde er voor dat velen vast kwamen te zitten en de onderlijnen moesten vervangen. Fred Paap, die aan mijn rechterkant stond, was het zo zat dat hij ging verkassen nadat hij al vier keer zijn onderlijn kwijt was geraakt. Maar dat kon een aantal andere vissers, zoals onder andere Patrick Vermaat, niet deren want hij ving daar door ook vis en wel een duo aan kabeljauw.

Het wedstrijdparcours lag behoorlijk ver uit elkaar. Dus de vissers moesten zelf hun vis meten met een mede-wedstrijdvisser. Daardoor had ik geen overzicht wat er verder op de pier werd gevangen.
Maar van de vissers om mij heen wel en Koos Vreelink ving aardig wat schar. Arie Koper, die de eerste helft van de wedstrijd nog geen aanbeet had gehad, trok zijn hengel helemaal krom en bij het ophalen zaten er twee mooie kabeljauwen aan van 42 en 43 cm. Barry Paap, die inmiddels ook weer vis had gevangen, haalde er  een kabeljauw van 44 cm. uit.
Rob Wind, die naar ons toe kwam fietsen, vertelde ons dat er bij de andere groep vissers scharren werden gevangen. En dat kwam voor Barry mooi uit, want de jarige Barry trakteerde ons op lekkere koeken, die Rob gelijk mee kon nemen voor de andere groep vissers. Dus wie zou er gaan winnen?
Zelf had ik nog maar één scharretje gevangen en diverse vissers om mij heen maakten daar grapjes over, maar het bekende spreekwoord zegt: “Wie het laatst lacht, het best” en dat gebeurde ook. Een mooie aanbeet op de hengel van wedstrijdleider Jeff Devos en bij het binnenhalen een kabeljauw van 45 cm.
De wedstrijd liep ten einde en de balans werd opgemaakt. De vangst bestond uit:
18 kabeljauwen, in totaal 606 cm. en de grootste (45 cm.) door Jeff Devos. 35 scharren, in totaal 733 cm. en de grootste (34 cm.) door Barry Paap.
1 bot van 30 cm. door Eric Heine.De totale lengte aan gevangen vis kwam daarmee uit op 13,69 meter.
Eerste werd Patrick Vermaat met 277 cm., Koos Vreelink werd tweede met 276 cm. en derde werd Barry Paap met 202cm..
De grootste vis, een kabeljauw van 45 cm., werd gevangen door Jeff Devos en daarmee won hij ook de pot.

 

Strandwedstrijd Zondag 4 maart 2018

Er was een hele week koud weer voorspeld met temperaturen van 6 graden onder nul en een gevoelstemperatuur van -15 graden. Die vooruitzichten zijn voor een zeeviswedstrijd niet ideaal, laat staan dat er zeepieren te krijgen zijn en dat laatste is een probleem, want de boten waarmee  de zeepieren gestoken worden, kunnen met bevroren water de pieren niet uit de grond halen! Maar donderdag kreeg ik van de hengelsportzaken Engelhart en Hermans Marine uit IJmuiden het verlossende woord dat ze genoeg zeepieren hadden.
Dus één probleem was opgelost. Nu nog de zeevissers zo ver zien te krijgen om te gaan vissen! Na een groepsapp te hebben verstuurd met de mededeling dat het plaatselijke weer van Zandvoort er goed uit zag, meldden zich helaas toch nog velen af.

Zondagmorgen vroeg was het dus weer zo ver. De tweede strandwedstrijd van onze zeevisvereniging Zandvoort zou gaan plaatsvinden. Als eerste stond ik er, achter het casino om de vissers op te vangen. Hoeveel zouden er komen? Dat viel gelukkig mee: 9 zeebonken, die de kou zouden trotseren. De wedstrijdleider (Jeff Devos)was alleen en daardoor moesten de visspullen op een aanhanger geladen worden. We begonnen met een warming up voor de zeevissers, want zij moesten in waadpak van de boulevard naar het wedstrijdparcours lopen.
Na het parcours te hebben uitgezet begon de wedstrijd om negen uur.
Paul Laarman, die zaterdagavond nog speciaal uit het Siberisch koude Oostenrijk kwam om zijn eerste plaats te verdedigen,had gelukkig de wind en de ijskoude temperatuur daar gelaten.
Zouden we vandaag een topdag hebben? Na een uur vissen had niemand nog een aanbeet gezien op zijn hengel, laat staan een vis gevangen. Maar de vissers hadden het niet koud, het zonnetje kwam af en toe door en dat maakte het, samen met de afgenomen wind, zeer aangenaam. Elf uur en nog niemand een vis gevangen. Er begonnen zich groepjes vissers vormen, die lekker in het doorgebroken zonnetje stonden te praten.
Alle vistechnieken werden uit de kast getrokken om toch nog een vis te vangen. Maar om twaalf uur had nog niemand een aanbeet en vis. Nog een uur te gaan en dan duurt zo’n wedstrijd lang.
Eén uur: het eindsignaal klonk en de wedstrijd was afgelopen. Dit hadden de vissers niet verwacht geen enkele vis! Maar er werd de afgelopen week, zowel op het strand als op de pier in IJmuiden, ook bijna niks gevangen en dat zou wel eens kunnen komen door de langdurige kou.
Maar gelukkig werd er bij het binnendraaien toch nog een vis gevangen:  een bot van 35 cm en dat was niet zo maar wat, want hij werd gevangen door een nieuw jong lid van onze zeevisvereniging, Paul Aandewiel, die nog nooit een bot had gevangen en die daarmee wel gelijk zijn stempel had gezet.
De wedstrijd werd dus gewonnen door Paul Aandewiel, die zowel de waardebon als de pot won en de andere acht wedstrijdvissers kregen alleen wedstrijdpunten voor het aanwezig zijn!
Totaal werd er 1 bot van 35 cm gevangen.

 

Pier wedstrijd 17 februari 2018.
Door: Jeff Devos, wedstrijdleider Zeevis Vereniging Zandvoort
Zaterdag was het weer zover, de tweede pierwedstrijd van het jaar. Het was een dag die met dertien ZVZ vissers zou beginnen. Al vroeg werden wij begroet door getoeter van onze Zandvoortse reddingsboot, de KNRM Annie Poulisse, die langs de pier kwam varen om ons geluk te wensen.
Want het was een koude nacht geweest en dat is meestal goed voor het vissen op kabeljauw en wijting, die dan onder de kant gaan azen en de vele aalscholvers, die ook aan het vissen waren, duidden er op dat er vis zat. En dat was nou precies wat het geval was. Barry Paap, die naast mij stond, gooide zijn lijnen met zeepieren in en nog geen minuut later had hij al beet: twee wijtingen. Fred Paap, die een stukje veder op de pier stond, had ook een kromme hengel: wijting en schar had hij aan zijn haken. Welke kant ik ook op keek, bijna iedereen ving vis.

Henk Bluijs, die in de bocht van de pier dacht er lekker bij te gaan zitten, kwam daar niet aan toe, want hij moest bij elke hengel scharren er af halen.
Michel Reddering, een nieuw lid van onze zeevisvereniging, had twee korte boothengels, maar kon daarmee goed uit de voeten over de blokken van de pier en hij haalde weer even een trio aan schar binnen. Een aantal vissers begon de wedstrijd aan de binnenkant van de pier, net als Koos Vreelink, maar die zag dat er aan de buiten zuidkant van de pier veel werd gevangen en hij zette snel zijn hengels over. En dat zou later misschien de juiste beslissing zijn geweest.
Het andere nieuwe lid, Wimbart de Buijzer, stond naast Tom van der Horst aan de binnenkant en zij vingen niet zo veel, maar zij dachten hun slag te slaan met wijting, die meestal aan de binnenkant van de pier zit. Gelukkig mocht ik zelf ook niet klagen met het vangen van vis, een puitaal van 26 cm. Net als Henk Bluijs, die er een ving van 22 cm. Barry Paap dacht het met 50 pieren de wedstrijd wel uit te kunnen zitten, maar door de goede vangsten waren zijn pieren rond kwart
over elf op en moest hij bij mij, Jeff Devos, pieren komen lenen. Er werd natuurlijk ook gestreden om de grootste vis. Wie zou die vangen?
Zo’n mooie dag op de pier in de winter maak je niet zo veel mee! Laat staan zo veel vis er al gevangen was en daar begon ik met toch wel zorgen over te maken als de wedstrijd ten einde komt.
En de drie uur durende wedstrijd was om twaalf uur afgelopen. Oei…daar kwamen ze met de emmers met vis. Dat gaat op werken lijken!! Maar gelukkig kreeg ik hulp van mijn vismaten.
Totaal werd er 266 vissen gevangen met een lengte van 59,87 meter vis.
Er werden 5 soorten vis gevangen, 98 wijtingen, 162 scharren, 2 botten, 2 gullen en 2 puitalen,
De winnaar werd Barry Paap met 42 vissen en een lengte van 964 cm vis, tweede werd Jeff Devos met 36 vissen en 800 cm vis en derde werd Rob Wind met 31 vissen en 694 cm vis.
De pot voor de grootste vis werd ditmaal gewonnen door vier vissers, die met verschillende soorten vis, maar wel dezelfde lengte van 28 cm, moesten delen: Barry Paap, Henk Bluijs, Eric Heine en Rob Wind.

 

Strandwedstrijd zondag 4 februari 2018.

Het was weer zover: de eerste strandwedstrijd van het jaar van de Zeevisvereniging Zandvoort. Voor de wedstrijdleider was het weer even spannend of hij de eerste wedstrijd van het jaar door moest laten gaan, want de weervoorspellingen waren niet zo goed. Maar vrijdag rond twaalf uur verstuurde hij alle leden een berichtje met de mededeling dat ze hun spullen weer uit het stof konden halen. Achter het casino, waar we verzamelen, stond al een aantal zeevissers te wachten om acht uur ‘s morgens!!!!  De opkomst was voor de eerste wedstrijd aardig: 13 vissers. Niet slecht na de vele afmeldingen. De vier uur durende wedstrijd ging van start en om negen uur klonk de toeter. De wind was matig noord, 3 à 4 Bft stuurboord! Dat zou wel eens een handicap voor een aantal vissers kunnen worden.

Al snel werd er door Bart Goossens via de portofoon gemeld dat er vis werd gevangen door Paul Laarman. Jan Paap van Kee, die mij met de wedstrijden altijd helpt meten, ging er als een speer naar toe. Een gul van 45 cm. Dat was mooi. De wind trok steeds meer aan en de lijnen van een aantal vissers kwamen in elkaar door de stroming en de wind. Maar dat kon ons kersverse nieuwe lid Wimbart niet deren, hij ving als tweede een vis: een botje. Door de wind kon je bijna niet meer zien dat je beet had, dus met het opdraaien van je lijn zat er misschien een vis aan. Dat gold echter niet voor Paul Laarman, die een mooie aanbeet kreeg en bij het binnen draaien een zeebaars had. Zou er dan toch nog een hoop vis worden gevangen? Het zonnetje, de wind, de regen en de kou begonnen met ons te spelen, maar velen hielden hoop om toch nog wat te vangen en van die nul af te komen, want van de 13 vissers hadden er nog maar acht vissers een vis gevangen. De vier uur durende wedstrijd was ten einde en de wedstrijdkaarten werden uitgerekend. In totaal werden er 13 vissen gevangen met een lengte van 291 cm. Dit waren 11 botten (214 cm), 1 zeebaars van 32 cm en 1 gul van 45 cm. Paul Laarman won de eerste prijs met 77 cm vis en verrassend was Wimbart tweede met 74 cm vis. Ron de Jong werd derde met 40 cm vis. Paul Laarman won ook de pot voor de grootste vis met zijn gul van 45 cm.

 

Pierwedstrijd zaterdag 27 januari.

De eerste pierwedstrijd van het jaar werd zoals gewoonlijk gehouden op de zuidpier van IJmuiden. Wie had dat gedacht? Dat er met het voorspelde weer toch nog tien man van de zeevisvereniging zouden komen op dagen. Het was koud en winderig, maar dat mocht velen niet weerhouden om te gaan zeevissen. Barry Paap, die samen met zijn zoon het hele stuk had gelopen, kwam eindelijk aan op het derde plateau van de pier, waar hij zijn plek innam. Om negen uur begonnen ze de strijd tegen de kou en de andere ZVZ vissers.

Al snel werd er vis gevangen aan de buitenkant van de pier. Barry Paap ving een trio aan schar. Jeff, die naast Barry stond, kreeg even later een klap op zijn hengel. Wat was dat? Het binnendraaien van de vis was lastig door het opkomende water en de vele betonblokken in het water, maar het bleek een  mooie dikke gul. Het nieuwe ZVZ  lid, Wimbart de Buijzer, die naast Ron de Jong stond, ving ook aardig scharren, maar kon nog niet op tegen Tom van der Horst, die bij mij de te kleine wijting kwam laten meten. Koos Vreelink, die zijn titel van 2017 moest verdedigen, had een mooie wijting van 30 cm. Wie zou de grootste vis hebben? Zou het een gul of de wijting van Koos  worden? Want even later  ving Rob Wind ook een aardige gul, hoorden we op de wandelpier van IJmuiden. De wedstrijd liep ten einde en dat was ook maar goed ook, want de wind trok aardig aan. Samen met Koos ging ik de vis meten. in totaal werden er 80 vissen gevangen met een totale lengte van 18,11 meter. Het waren 10 wijtingen (totaal 182 cm), 1 bot van 23 cm, 7 gullen (totaal 204 cm) en 62 scharren (totaal 1402 cm). Winnaar werd Tom van der  Horst met 14 vissen en een lengte van 325 cm, tweede werd Barry Paap met 12 vissen en 287 cm en derde werd Koos Vreelink met 10 vissen en 224 cm. De grootste vis werd gevangen door Jeff Devos: een gul van 39 cm en daarmee won hij de pot.

 

Pierwedstrijd zaterdag 11 november. Door wedstrijdleider: Jeff Devos.

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. De voorlaatste pierwedstrijd van de Zandvoortse Zeevis Vereniging. De opkomst was dramatisch laag: slechts 4 vissers. Dat was misschien ook wel te verwachten, want de weersvoorspelling was niet zodanig dat het aantrekkelijk was om op de pier te gaan staan. Maar toch! Koos Vreelink en Jeff Devos op de brommer en Rob Wind en Eric Heine op de fiets, die dan ook afgepeigerd aan kwamen.
Na de hengels te hebben opgetuigd begon de wedstrijd om negen uur. Het was hoog water en als enige stond Koos aan de binnenkant. Hij had al snel 2 wijtingen. Rob Wind, die naast mij stond, had al gelijk een trio aan schar. Dat is een leuk begin van zo’n dag! Met af en toe harde windvlagen uit het noordwesten stonden wij ons mannetje. Jeff ving zelfs 2 kabeljauwen tegelijk en Eric Heine begon ook lekker vis te vangen: scharren en kabeljauw.

Koos Vreelink ving de ene na de andere wijting. Helaas veel ondermaatse, maar die tellen wel mee. Ondertussen waren er al 5 soorten vis gevangen:wijting, bot, schar, kabeljauw en steenbolk. Terwijl ik, Jeff, mijn aas op de haken aan rijgen was, zag ik in mijn ooghoek mijn hengel doorbuigen. Wat was dat? Snel begon ik mijnlijn in te halen, iets wat met de golven en de wind behoorlijk zwaar was. Het was een bot van 40 cm en een kabeljauw van 51 cm. Koos had al een hele emmer vol met wijting en bij Rob zat zijn emmer ook al tot de rand toe gevuld. Na een paar regenbuien en harde wind, was het snel twaalf uur en was de drie uur durende wedstrijd afgelopen. Nou nou, wat een vis werd er aan geboden en samen met Koos begon ik te meten. Er werden 132 vissen gevangen met een totale lengte van 32,52 meter. Dit waren 19 kabeljauwen(totaal 6,37 meter), 62 scharen  (14,47 meter), 47 wijtingen(10,52 meter), 2 steenbolken (0,46 meter) en 2 botten (0,70 meter). De wedstrijd werd gewonnen door Rob Wind met 49 vissen en een totale lengte van 12,16 meter vis. Koos Vreelink werd tweede met 45 vissen en 10,11 meter vis. Derde werd Jeff Devos met 24 vissen en 6,65 meter. De grootste vis werd gevangen door Jeff: een kabeljauw van 51 cm en daarmee won hij de pot

Strandwedstrijd zondag, 5 november 2017. Door wedstrijdleider: Jeff Devos.

Zondag was het weer zo ver, de laatste strandwedstrijd van dit jaar van de zeevisvereniging Zandvoort. Het weerbericht zag er voor zondag niet zo goed uit: wind, regen en zelfs onweer werd er voorspeld. Maar dat mocht velen van de ZVZ vissers niet deren want er kwamen maar liefst 19 vissers opdagen. Zelfs op de fiets kwam Ruben Badal uitgeput aan fietsen, helemaal uit Enschede? Na de administratieve handelingen en het loten van de plaatsen ging ik samen met Bart Goossens het parcours uitzetten.

Over 400 meter stonden de vissers verdeeld. Het was op het strand al druk en er vonden verschillende activiteiten plaats, zoals de Zandvoort-loop bij Beach Club No 5, een kite wedstrijd bij de zeilvereniging en de strandrace Hoek van Holland naar Den Helder. De wedstrijd begon om negen uur en al gauw werd er vis gevangen. Engel Lever ving een bot, links en rechts hoorde ik dat er steeds meer vis werd gevangen. Zou het weer zo’n  topdag worden. De wind was hard tot krachtig uit het westen,  dus pal op het strand, waardoor het inwerpen voor velen lastig was. Maar de zon, die toch nog af en toe scheen, maakte dat weer goed. Addy Ottho had een zeebaars! Maar omdat hulpmeetmeester Jan Paap van Kee op vakantie is moest ik het alleen doen en moest iedereen zijn vis bewaren in een emmer. Alleen de te kleine vis werd meteen bij mij aangeleverd door de vissers, omdat die dan weer snel terug in zeegezet kon worden. Willem Minkman ving ook lekker botten maar ook een zeebaars. Wie zou de wedstrijd winnen? Het was gissen, omdat niemand van elkaar wist wat men in zijn emmer had. Was het Tom van der Horst? Nee, die ging na een zware regenbui een uur voor het einde naar huis. Arie Koper ving ook een mooie zeebaars. Zou dat de winnaar zijn van de pot? Ron de Jong ving twee keer achter elkaar een zeebaarsje van 14 en 12 cm. Ja daar red je het niet mee. Het was één uur.  De wedstrijd was afgelopen en de hengels werden afgetuigden de ene na de andere visser kwam met zijn emmer vis bij mij om de vis te laten meten. Iets wat ook zijn charme had en de wedstrijd spannend maakte. Totaal werden er 91 vissen gevangen met een lengte van 23,30 meter. Het waren 81 botten, 9 zeebaarzen en 1 schol. De wedstrijd werd gewonnen door Ted Dekker met 11 vissen en 302 cm aan vis, tweede werd Rob Wind met 10 vissen en 253 cm vis, derde werd Fred Schilpzand met 247 cm vis en omdat er meer dan 15 vissers meededen aan de wedstrijd is er ook een vierde prijs en die werd gewonnen door Willem Minkman met 188 cm vis. De pot werd gewonnen door 3 personen, die allemaal de grootste vis hadden: een zeebaars van 38 cm. Arie Koper, Willem Minkman en Addie Ottho moesten daardoor helaas de pot met elkaar delen. De grootste bot (37 cm) werd gevangen door Hedi Lever en Fred Schilpzand.

 

Strand avondwedstrijd 22 september, verslag van Jeff de Vos en Willem Minkman

Op  vrijdag 22 september was de laatste avond strandviswedstrijd voor de leden van de Zeevis Vereniging Zandvoort. Wat de wedstrijdcommissaris niet kon vermoeden was, dat er op deze avond maar liefst 19 leden zich aanmeldden voor deze wedstrijd.  Waarschijnlijk was het mooie en windstille weer hier debet aan. De wedstrijd was van 19.30 - 22.30 uur. Dus het grootste deel van de wedstrijd moest er in het donker gevist worden. Na het startsein was Hedy Lever de eerste die een vis uit het water wist te halen. Enkele leden volgden, maar de vangsten waren op dat moment nog niet bijzonder.Nadat de zon achter de horizon was verdwenen, waren de rode lichtjes van het windmolenpark op zee duidelijk te zien. De vis begon te azen, maar het water begon ook te zakken. Doorlopen naar de volgende bank was echter niet mogelijk vanwege de golfslag. Een aantal vissers moest dus of in het zwinnetje gooien of proberen over de bank te gooien. Jan Paap, de meetmeester, kreeg hulp van Kyano Paap, de zoon van Barry. Hij bracht de gevangen vis naar de auto. Bijna alle leden wisten wel een visje te vangen. Het merendeel was bot. De krabben waren ook volop aanwezig, want na ongeveer tien minuten moest er weer aas aan de haken gedaan worden omdat ze kaal gevreten waren. Garnalen waren er ook, want enkele dagen voor de wedstrijd werden er al mooie garnalen gevangen vanaf het strand. Zowel met het zaantje als met de kro. Dus voer genoeg voor de vissen aan de kant. Waar in het verleden gebruik gemaakt werd van petroleumlampen, heeft nu het merendeel een ledlampje op het voorhoofd of een oplaadbare lamp naast zich staan. Ook werd gebruik gemaakt van toplichtjes aan de hengel. Er werden mooie tongen gevangen. Fred Schilpzand had er een van 33 cm en Willem Minkman haalde zelfs een doublet tong naar boven aan het einde van de wedstrijd. De wedstrijdleider had pech aan het einde van de wedstrijd. Hij had zijn accu leeggetrokken door zijn lampen te laten branden om bij te schijnen tijdens het vissen. Met behulp van een andere auto was het probleem snel verholpen. Daarna werd de stand opgemaakt van die avond. Totaal werden er 49 botten, 1 wijting, 3 scharren en 5 tongen gevangen. De totale lengte aan vis was 17,09 meter. Cas Al had de prijs voor de grootste vis: een bot van 38 cm. De winnaar was Addy Ottho met 7 vissen met een totale lengte van 178 cm. Tweede was Fred Schilpzand met 6 vissen en een totale lengte van 169 cm. Als derde eindigde Koos Vreelink met 158 cm, die daarmee Bart Goossens met 1 cm net voor bleef. Beiden hadden ook 6 vissen.  

 

Strand avondwedstrijd 25 augustus. Verslag van Jeff de Vos en Willem Minkman.

Op vrijdagavond 25 augustus was de 2e avondwedstrijd op het strand voor de leden van de Zeevis Vereniging Zandvoort. Maar liefst 14 leden hadden zich aangemeld bij de wedstrijdleiding. Er was een parcours uitgezet van 300 meter ter hoogte van de watertoren. Het was perfect visweer. Een noordenwindje, vlak zeetje, weinig zwemmers en een heerlijk zonnetje. Er werd gevist met afgaand water. Door de afwezigheid van de meetmeester Jan Paap, moesten de deelnemers de gevangen vis tijdelijk in emmers met water in leven houden totdat er vanuit de leiding de vis gemeten werd. Daarna kon deze weer teruggezet worden in zee.

Om 19.30 uur was het startsein van deze drie uur durende viswedstrijd. Na het startsein duurde het enige tijd voordat de eerste aanbeten te zien waren. Bart Goossens was de eerste die een vis ving. Een botje. Daarna werd er wel sporadisch een visje gevangen totdat de schemer inviel. Er zat veel vuil in het water: het zogenaamde apenhaar, wat zich om de vislijn draaide. Elke tien minuten moest er wel nieuw aas op de haken gezet worden omdat de krabben de vissen voor waren en met blanke haken vang je geen vis. Met het invallen van de duisternis gingen de toplichtjes op de hengels aan en anderen hadden lampen of hoofdlampjes. De vissen begonnen te azen en er werd toen goed gevangen. Mooie tongen en vooral botten. Soms enkele tegelijk. Daarna zakten de vangsten weer in. Jason Schuurman, een nieuw lid, ving 3 vissen. Hij vond het hartstikke super. Was enkele dagen voor de wedstrijd wezen proefvissen op het strand en ving toen een mooie zeebaars. Uiteindelijk  begaf iedereen zich na afloop van de wedstrijd naar de wedstrijdleider om de vis te laten meten. Iedereen had vis gevangen, maar Arie Koper was de winnaar met een totale lengte aan vis van 134 cm. Tweede was Rob Wind met 114 cm en derde werd Jeff de Vos met 104 cm. Totaal werden er 41 vissen gevangen, waaronder 7 tongen. De grootste vis was van Rob Wind: een bot van 37 cm. Fred Schilpzand had de grootste tong gevangen. Deze was 30 cm.

 

Verslag van de Avond Strandwedstrijd op vrijdag 30 juni.  Door:  Jeff Devos

Na een maand,waarin er niet op het strand gevist werd was er voor de leden van de Zandvoortse Zeevis vereniging een avondwedstrijd die weer vele deelnemers trok. Er kwamen maar liefst 14 man op af. Iets wat de wedstrijdcommissaris niet had verwacht in de vakantieperiode. Het weer was aangenaam toen we verzamelden achter het Casino, dus het zou wel eens een mooie avondwedstrijd kunnen worden. Samen met Jochen Visser zette ik het parcours uit, wat begon bij Beachclub No5 richting Beachclub 10. De hengels werden opgetuigd en om half acht gaf ik het startsein voor een drie uur durende wedstrijd, samen met Jan Paap, die de meetmeester was.

Het waaide niet zo hard als door het weerbericht was voorspeld, dus we konden met licht lood vissen en van de pal op het strand staande westenwind hadden we geen last.
Rolf de Jong, die plaats 1 had geloot,ving als eerste een bot van 27 cm en Leo Haak, die naast Rolf stond op plaats 2, ving ook vis. Nou dachten een aantal vissers, dat gaat lekker. Maar tijdens de loop van de wedstrijd werd er weinig gevangen, doordat de haken van de vissers werden leeg gegeten door de krabben, garnaal of bliek. Dus dat werd hard werken!! Om de tien minuten de haken controleren en nieuw aas opzetten.
Wat opviel was, dat aan de zuidkant van het pacours vis werd gevangen. Eric Heine, die op plaats drie stond, ving ook vis: een bot van 35 cm. Zou het “tij gaan keren”? Want Tom van der Horst ving een botje van 26cm en hij stond immers op plaats 14 aan de noordkant. Maar helaas… het aas werd zo snel van de haken gegeten, dat de vissen niet de kans kregen om een lekkere zeepier of zager te verorberen. Maar tijdens het opmeten van een botje zag ik Ted Dekker snel naar zijn hengel lopen en de hengel stond krom! Nou dacht ik, dat zal wel een mooie zeebaars zijn. Maar Ted ving een schieraal/zilverpaling van 59 cm, die even later weer netjes kon gaan zwemmen en zijn trek naar de Saragossazee kon hervatten.
 De wind begon aan te trekken en er kwam ook nog lichte regen,maar gelukkig voor ons was de wedstrijd bijna ten einde. Om half elf ging de toeter en de vissers haalden hun lijnen uit het water.
Totaal werden er dertien vissen gevangen door zeven  van de veertien vissers. Het waren 10 botten, 2 zeebaarzen en 1 paling., met een totale lengte van 334 cm. De wedstrijd werd gewonnen door Rolf de Jong met 61 cm vis, tweede werd Ted Dekker met 59 cm en derde Leo Haak met 55 cm.
Ted Dekker won de pot met de grootste vis:  een paling van 59 cm.

 

Verslag pierwedstrijd van zaterdag 17 juni 2017 voor leden van de Z.V.Z.

Voor deze wedstrijd hadden zich 8 leden aangemeld. Door afwezigheid van Jeff de Vos was Tom van der Horst zijn vervanger als wedstrijdcommissaris.
Bij aanvang van de wedstrijd was het nog opkomend water, waardoor er nog een beste stroming stond. De vissen wilden op dat moment nog wel bijten. Er werden de nodige scharren naar boven gehaald.

Zeven vissers kozen er voor om aan de buitenkant te gaan vissen, behalve Addie Ottho, die bleef de hele wedstrijd tussen de pieren vissen.

En met succes. Hij wist een mooie paling aan de haak te slaan van maar liefst 71 cm. Wat gelijk de grootste vis was van die dag. Koos Vreelink stond op de beste plek volgens enkele vissers, want hij wist maar liefst 14 vissen naar boven te halen en daardoor de wedstrijd te winnen met 311 cm aan vis. Tweede werd Tom van der Horst met 8 vissen met een totale lengte van 155 cm. Derde was Addie Ottho met een lengte van 140 cm. Hij ving, naast de paling, ook nog enkele gulletjes. De vangst bestond uit: schar, paling, gul, horsmakreel en bot.
Andere leden van de Z.V.Z waren op IJmuiden om deel te nemen aan het havenfestival. Op verzoek van de K.N.R.M. rookten ze daar makrelen

 

Zondag 30 april 2017 door Willem Minkman en Jeff Devos.

Voor de 32 vissers van de Zeevis Vereniging Zandvoort, waaronder 2 dames, was het even spannend of het  weer wel gunstig zou zijn op die zondag. De wedstrijd bij Beach Club No5 is al jarenlang een goed bezochte wedstrijd, waar de leden van de Zeevis Vereniging Zandvoort van heinde en ver naar toekomen. Als gast van de ZVZ waren Gracia en Alex v.d. Brink van forelvijver “Deep´n” te Diepenheim  aanwezig en zij visten ook mee met de wedstrijd als introducé.
‘s Morgens om acht uur was het verzamelen bij Beach Club No5 en onder het genot van koffie en petit fours heette de voorzitter Ton Goossens, samen met Jochen Visser, de vissers welkom.

Na wat administratieve handelingen en het inschrijven van een nieuw lid, Patrick Vermaat, waren er nog twee leden die zich opgaven voor de wedstrijd waardoor het totaal op 34 vissers kwam.
Nadat het parcours van wel 850 meter door de wedstrijdleider was uitgezet, gingen alle vissers naar de gelote plek die op hun wedstrijdkaart stond en daar werden hun visspullen afgeleverd door auto’s en tractoren met aanhangers. De wedstrijd startte een kwartier later dan normaal om 9:15 uur en zou duren tot 13:15uur. Nadat iedereen zijn hengels had geprepareerd begon deze mooie wedstrijd om kwart over negen en de 34 vissers gooiden hun lijnen in en ver, want met de oostenwind van 4 Bft in de rug, zaten velen al met hun aas op de 1e bank en er overheen. De eerste vis werd al redelijk snel gevangen. “Plaats 17” werd er door de portofoon geroepen door Barry Paap en dat was het kersverse lid Patrick Vermaat. Jan Paap van Kee, die een van de meetmeesters was, en Ton Wiersma reden snel naar Patrick Vermaat: een bot van 19 cm. Ab Bolsenbroek, de andere meetmeester, had het lopend, met 12 vissers in zijn vak, ook lekker naar zijn zin!
Paul Laarman riep “vis op plek nr. 4”, Dat was hij zelf met een botje van 20 cm.
We visten van hoog naar laag water en daardoor kon een aantal vissers  met hun waadpak door het zwin naar de 1e bank lopen. Eric Heine stond aan het uitende van het parcours aan de zuidkant en Ruben Badal stond aan de noordkant van het parcours. Beiden konden als eersten naar de bank lopen, waarna anderen volgden. Over de portofoon hoorde ik dat Ron de Jong ook goed bezig was en dat hij een mooie bot had gevangen die na het meten 43 cm zou blijken te zijn.
In de loop van de wedstrijd trok de wind aan tot 5 Bft, wat niet hinderlijk was voor de vissers. Er werden diverse soorten vis gevangen. Bot, schar, zeebaars en schol. Evert Bosman was de gelukkige met een zeebaars van 34 cm. Alle vissers bleven tot het einde actief vissen en na het eindsignaal gingen de vissers naar Beach Club No5 voor de lunch. Daar werden de wedstrijdkaarten ingenomen en werd de uitslag van deze wedstrijd bekend gemaakt door de voorzitter.
In totaal werden er 83 vissen gevangen, waarvan 69 botten, 11 scharren, 1 schol en 2 zeebaarzen. De totale lengte bedroeg 15,79 meter. De wedstrijd werd gewonnen door Paul Laarman met 11 vissen en een lengte van 247 cm, tweede werd Patrick Vermaat met  8 vissen en 180 cm en de derde plaats was voor Ted Dekker met 7 vissen en 139 cm. De pot voor grootste vis werd gewonnen door Ron de Jong met een bot van 43 cm. De Beach Club No5 trofee  werd gewonnen door Paul Laarman. Er was ook nog een blinde koppelwedstrijd, die gewonnen werd door Paul Laarman en Engel Lever. Zij hadden samen de grootste lengte aan vis en wonnen daarmee elk een halve wedstrijdbeker!

 

Pierwedstrijd zaterdag 22 april

Kampioen Pier 2016 geeft 8 man van zeevisvereniging les!!!!
Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. De derde pierwedstrijd was een feit.
De weersvoorspellingen waren niet zo lekker, maar toch kwamen er 8 man uit Zandvoort naar de pier in IJmuiden om te strijden wie de meeste vis of de grootste zou vangen.
Om negen uur gaf de wedstrijdleider het startsein en de 9 mannen van de zeevisvereniging begonnen aan hun 3 uur durende wedstrijd. Met een NNW wind in de rug was het aardig koud en nat want doordat de golven tegen de pier beukten, gaf dit steeds een spray van water over ons heen.
Al snel zag ik dat Arie Koper een schar had die hij bij mij kwam opmeten: 22 cm.

De wind zorgde er voor dat wel heel ver konden ingooien, want we hadden de wind mee.
Bart Goossens en Koos Vreelink (kok  van Thalassa) stonden naast me, dus ik kon van een aantal mannen goed in de gaten houden wat ze vingen en Bart Goossens  ving aardig. Ook van de groep  ”gouden driehoek”, waarin zich Fred Schilpzand, Rob Wind en Tom van der Horst bevinden, was de laatst genoemde goed bezig om kans te maken om de winnaar van deze pierwedstrijdte worden.
Het begon steeds harder te waaien. Addie Ottho probeerde aan de binnenkant te vissen, maar dat was bijna niet te doen. En hij ging maar weer naast zijn maat Eric Heine staan.
Ik zelf, Jeff Devos, had al 7 scharren gevangen en mocht niet klagen. Maar even later vingen Arie en ik ook, bijna gelijktijdig, een torretje( kleine gul).
Sommige vissers zaten bij het binnendraaien van hun lijn vast aan de betonblokken. Dat gebeurde bij Koos, Fred en Arie Koper, die wel 4 onderlijnen kwijt raakte.
Een aantal vissers zouden blij zijn dat de wedstrijd nog een uur duurde, maar Jeff was nog blijer. Hij ving nog meer schar en torretjes. Bij Koos, Tom en Bart begon het ook telopen en er werd steeds meer vis gevangen. Eindelijk een mooie klap op de hengel en na binnendraaien bleek het een maatse gul van 37 cm te zijn. Zou Jeff daarmee de pot winnen?
Om 12 uur was de wedstrijd ten einde  en begonnen we de vissen te meten.
Totaal werden er 54 vissen gevangen:  45 scharren, 7gulletjes en 2 botten met een totalelengte van 11,39 meter.
De wedstrijd werd gewonnen door Jeff Devos met 17 vissen en eenlengte van 386 cm, Bart Goossens werd 2emet 12 vissen en een lengte van 237cm en 3e werd Tom van der Horst met 6 vissen en een  lengte van 122cm.
De grootste vis werd gevangen door Jeff Devos met een gul van 37 cm en daarmee won hij de pot!

 

Zaterdag 15 april Makreelrookwedstrijd

VERRASSENDE UITSLAG MAKREELROOKWEDSTRIJD.

Op zaterdag 15 april werd de eerste makreelrookwedstrijd voor dit jaar georganiseerd voor de leden van de ZVZ bij strandclub 12 “Aan Zee”. Tien deelnemers hadden zich opgegeven voor deze wedstrijd. Als laatste had Paul Laarman zich aangemeld, zonder dat hij ooit nog een makreel gerookt had. Met een geleende ton en een plek tussen gelouterde rokers Jeff de Vos en Jan Paap mocht hij ook van start gaan om 10.30 uur. Doordat er een nogal koude en straffe wind stond was het voor de deelnemers niet makkelijk om de tonnen en kasten op temperatuur te krijgen. Na ruim anderhalf uur droogstoken van de makrelen, konden de deksels op de tonnen om werkelijk te gaan roken.

De temperatuur werd dan van 50 graden naar maximaal 90 graden gebracht. Iedere deelnemer had 5 makrelen gekregen, waarvan er één ingeleverd moest worden voor de keuring. Ook werden er door de deelnemers andere vlees- en vissoorten meegerookt, zoals worst, haring en hamburgers en worsten van ganzenborst. Om  15.00 uur moesten de beste makrelen, buiten het zicht van de juryleden, worden ingeleverd voor de keuring. De juryleden Victor Bol en Arie Koper en Marcel en Barbara van de strandclub mochten daarna de vis keuren. Daarna werd door Victor Bol de uitslag bekend gemaakt. De gelouterde rokers vielen dit keer buiten de prijzen. Jan Paap had een nieuwe kast die hij niet op temperatuur kon krijgen, waardoor de makrelen niet de goudbruine kleur hadden. Jeff de Vos was meer met de organisatie bezig waardoor hij de temperatuur niet constant kon houden van de rookton. Eerste werd Addie Ottho met een superieure makreel volgens de jury. Tweede werd verrassend Paul Laarman, als nieuwkomer. Hij gaf gelijk aan de volgende wedstrijd ook weer mee te gaan roken. Beiden kregen een mooie prijs aangeboden door strandclub 12 “Aan Zee”. Derde werd Willem Minkman, die ook met een mooie prijs naar huis ging. De tweede wedstrijd is in juli bij Havana en de derde wedstrijd tijdens het Shanty- en Zeeliederen festival in september bij strandtent 10. 

 

Zaterdag 25 maart

De tweede pierwedstrijd, op de zuidpier in IJmuiden, begon al lekker met een noordoosten wind in de rug en de zon maakte het al gauw nog aangenamer. Acht man van de Zandvoortse Zeevis Vereniging kwamen opdagen. Ze namen hun plekken in aan de buitenkant van de pier en om negen uur gaf ik het startsein en de wedstrijd begon.
Het dode tij zorgde er voor dat er  het eerste uur niets gevangen werd, maar toen kwam er een lichtpunt: Eric Heine ving een mooie grote bot. Zou de vis nu eindelijk onder de kant komen?

Nee,waarschijnlijk zou het weer zo’n dag worden dat er niets gevangen zou worden. Enkele vissers gingen aan de binnenkant van de pier vissen en ja hoor, Fred Schilpzand ving een ondermaatse wijting. Addie Ottho en Tom van der Horst gooiden hun lijnen ook maar aan de binnenkant van de pier en vingen aardig. Toch hoopten Koos Vreelink en Jeff Devos op vis aan de buitenkant, waar bij de vorige wedstrijd ook goed werd gevangen, maar daar zat zo weinig, dat we ook maar probeerden aan de binnenkant van de pier en we vingen een paar wijtinkjes. Maar dat was kennelijk al te laat, de wedstrijd was ten einde en de vis werd gemeten.
Totaal werden er 54 vissen gevangen: 45 wijtingen, 2 gulletjes en 7 botten, met een totale lengte van 11,23 meter. Bij de wijtingen waren 2 maatse van 27 cm. De rest was ondermaats en die zijn dus weer in gezonde toestand terug in zee gezet.
De wedstrijd werd gewonnen door Fred Schilpzand met 15 vissen met een lengte van 282 cm. Tom van der Horst werd tweede met 11 vissen met een lengte van 223 cm en derde werd Ron de Jong met 9 vissen en een lengte van 183 cm.
De grootste vis werd gevangen door Rob Wind: een bot van 37 cm en daarmee won hij de pot!

 

Pierwedstrijd, Zaterdag 18 februari 2017. Door : Jeff Devos

Nat, koud en winderig, zo begon de eerste pierwedstrijd van de Zeevis Vereniging  Zandvoort in IJmuiden. De opkomst was redelijk: 8 man die uit Zandvoort kwamen om tijdens de 3 uur durende pierwedstrijd met elkaar te strijden. Om 9:00 uur gaf ik het startsein en de Zandvoortse zeevissers begonnen aan hun eerste pierwedstrijd van het jaar. Al snel ving Bart Goossens een torretje van 23 cm, ook wel gul genoemd. Omdat de vissen ondermaats zijn, worden ze gelijk gemeten om dan zo snel mogelijk weer teruggezet te worden in het water. Een paar minuten later had Arie Koper vis, ook een torretje. Dat begint lekker dachten we. Maar ja, het werd kouder en de mist, die boven zee hing, en de zeehonden die bij onze lijnen dobberden, maakten het er ook niet beter op.

Ik had zelf beet: een scharretje van 22 cm. Omdat we met 8 man verdeeld stonden over zo’n 300 meter kon ik niet zien wat Eric Heine en Addy Ottho vingen. Maar daar kwam Tom van der Horst aan met een wijting van 21 cm en ik vroeg aan hem of de anderen ook wat vingen waarop hij zei: “Ja , allemaal schar, maar Eric en Addy niet”. Daar kwamen Bart en Arie aanlopen met torretjes. Het zou een strijd worden tussen deze twee vissers. Arie had een gul van 38 cm., nou die gaat voor de grootste vis. De wind viel weg en het werd wat lichter. Het leek wel of het zonnetje wilde doorbreken. De meeste vissers zouden blij zijn als de wedstrijd was afgelopen, maar Arie Koper ving nog een Wolfsvis van 23 cm, die bij IJsland/Groenland 40cm worden maar hier max. 23 cm. De wedstrijd naderde zijn einde. Om 12:00 uur ging de toeter en begon ik de vis te meten! Totaal werden er 41 vissen gevangen in 5 soorten: 15 gullen, 22 scharren, 1 bot, 2 wijtingen en 1 wolfsvis. De totale lengte was 965 cm. Bart Goossens won de wedstrijd met 195cm, tweede werd Arie Koper en derde Eric Heine. De pot voor de grootste vis werd gewonnen door Arie Koper met een gul van 38cm.

 

Strandwedstrijd, zondag 29 Jan 2017  Door: Jeff Devos

De eerste wedstrijd van de Zandvoortse Zeevis Vereniging was gepand op zondag 29 januari en het zou een 4 uur durende wedstrijd zijn. Om acht uur verzamelden de eerste vissers zich achter het casino aan de boulevard. Zo’n opkomst had ik met de kou, regen en de aantrekkende wind niet verwacht. Vijftien man gingen om negen uur de strijd met elkaar aan. Er lag een mooi gat tussen Beachclub Nr. 5 en De Haven.

Vanwege de aantrekkende wind zette ik de vissers 25 meter uit elkaar, zodat de lijnen niet zo snel met de ZZW wind in elkaar zouden raken. De hengels werden opgetuigd en de wedstrijd begon. Na pas een drie kwartier werd er door Koos Vreelink een vis gevangen: een bot van 27 cm. Mooi voor Koos, maar als dit de vooruitzichten zijn voor de wedstrijd…Maar daar kwam via de portofoon de oproep “vis bij Eric Heine” en Jan Paap, die voor mij de vis opmeet, hoefde niet ver te rijden, want daar kwam Eric al aangelopen met een schar, die later 26 cm zou blijken te zijn. De wind trok aan en veel vissers gingen bij elkaar staan om zo bij elkaar uit de wind te houden en de tijd te verdrijven. Bij het controleren van het aas zaten de lijnen onder het wier, wat er lastig van af te krijgen was, maar een voordeel was dat het aas er nog op de haken zat. Halverwege de wedstrijd was er even een opleving. Enkele vissers vingen wat, zoals Koos een bot van 32 cm en Jeff Devos  een bot van 30 cm en helemaal aan de andere kant Tom van der Horst een botje van 17 cm. Maar dat was al snel weer over. Het eind van de wedstrijd kon voor veel vissers niet snel genoeg komen! En ja hoor … om 13:00 uur gaf wedstrijdleider Jeff Devos het verlossende signaal en was de wedstrijd afgelopen. Daarna maakte hij de uitslag bekend. Totaal waren er 18 vissen gevangen, waarvan 16 botten en 2 scharren met een totale lengte van 405 cm. En dit met 15 ZVZ vissers!!! De grootse vis was een bot van 32 cm. De wedstrijd werd gewonnen door Koos Vreelink met 4 vissen en een lengte van 96 cm, tweede werd Jeff Devos met 2 vissen en een lengte van 57 cm en derde werd Erik Heine met 2 vissen en 54 cm. De pot werd ook gewonnen door Koos Vreelink.

 

Copyright © 2016. All Rights Reserved. Zeevisvereniging Zandvoort