change background image color
joomla background image slideshow
change background image color
  • slide_0
  • slide_1
  • slide_2
  • slide_3
  • slide_4
  • slide_5

Verslag Strand Viswedstrijd Havana aan Zee, 7 mei 2023

Van de wedstrijdleider Jeff...!!

Zondag 7 mei was de aangeklede strand viswedstrijd bij Havana aan Zee. Na een wedstrijdparcours uit gezet te hebben van 700 meter voor zesentwintig wedstrijdvissers, kwamen de eerste vissers al aan bij Havana. Wat was het lekker weer met de zon en een oostenwind van 2 Bft in de rug. Dat zou wel eens een mooie visdag kunnen worden met veel vis!! We werden ontvangen door Frank van Havana die ons als eerste een lekker kopje koffie aanbood, maar al snel moesten Tony van Rooij en Jeff DeVos de wedstrijdvissers inschrijven en de administratie afhandelen.

De wedstrijd zou pas om tien uur beginnen maar de meeste vissers konden daar niet op wachten en wilden al snel naar hun visstek waarvoor werd geloot. De hengels werden opgetuigd met speciale onderlijnen en er werden volop strategieën waar ze hun paternoster met drie beaasde haken zouden ingooien. Om precies tien uur Jeff gaf het startsein voor de vier uur durende wedstrijd. 27 vissers met 54 hengels en 324 beaasde haken gingen het mooie Zandvoortse zee water in. Het afgaande water samen met de oostenwind maakt het voorde de meeste visser wel wat makkelijker om verder te gooien.

Al snel werd de eerste vis gevangen door Ron de Jong: een botje van 27 cm! Door het afgaande tij is er stroming en als je dan bij een mui staat heb je grote kans dat je meer vis vangt. Precies dat legde Simon Blom geen windeieren! Onze kersverse penningmeester Rob Vos, die voor het eerst mee deed met de strandcompetitie, ving ook een paar mooie vissen. Nieuw lid Amir Masoud die met geleende hengels van Barry Paap viste, ving op een stukje kipfilet een mooie bot van 32 cm.

Het was lekker vertoeven op het strand en dat merkte je ook aan de vissers. Jassen en truien gingen uit, hier en daar kwamen de vissers bij elkaar om een praatje te maken als er even niks gevangen werd. Wie zou de meeste vis vangen? Ons jongste lid Sverre Damhoff, Hedy Lever de enige vrouwelijke visser of Henk Buijs die vandaag jarig was? Het begon te betrekken we kregen even een heel klein buitje. Vooraf had het KNMI 80% regen (!) voorspeld, maar gelukkig hadden ze het weer mis! Links en rechts werd er vis gevangen. Rudi van der Meij de Bie ving een zeebaars die na het meten van 38 cm weer terug de zee in mocht. 

Om twee uur was de wedstrijd ten einde, na het eindsignaal van de wedstrijdleider. Iedereen moest snel inpakken want uit het zuiden werd het behoorlijk donker. Zou het KNMI alsnog gelijk krijgen? Binnen bij Havana was het gelukkig goed vertoeven met een Texels biertje, terwijl Tony en Jeff druk bezig waren met het uitrekenen van de wedstrijdkaarten. Het eten werd opgediend. Fish & chips stond er op het menu, oftewel roodbaarsfilet met patat. Dit ging er bij de vissers goed in. Rond kwart voor vier nam voorzitter Ton Goossens het woord voor de prijsuitreiking. De hoofdprijs, een Yuki viskist en twee hengelsteunen, ging naar Simon Blom. De tweede prijs, een driepoot hengelsteun, was voor Rob Vos en de derde prijs, twee hengelsteunen, viel in handen van Frank Vink. De prijzenpot was zeer goed gevuld, want tot de 20e plaats was er prijs voor de wedstrijdvissers. De troostprijs werd geloot onder de vier vissers die niets hadden gevangen. Deze ging naar Dimitri Bluijs.

Al met al was het een prachtige en gezellige dag, met grote dank aan het team van Havana aan Zee voor het gebruik van het strandetablissement. In totaal zijn er 66 vissen gevangen met een lengte van 17,4 meter. Dit waren 57 botten, 8 scharren en 1 zeebaars. 

1. Simon Blom, 8 vissen (229cm)

2. Rob Vos, 5 vissen (144cm)

3. Frank Vink, 4 vissen (125cm)

 

Verslag Makreelrookwedstrijd, 23 april 2023 

Op zondag 23 april jl. was de eerste rookwedstrijd van dit jaar voor leden van de Zeevisvereniging Zandvoort. Afgelopen september werd deze wedstrijd bij Tent 6 afgelast in verband met de harde wind. Deze keer hadden we de weergoden gelukkig wel mee. De ochtend begon met een zonnetje en we hielden het droog. Om 8:30 uur waren al meerdere leden aanwezig om de rookkasten of rooktonnen te installeren. De meeste rookkasten zijn door de leden zelf gebouwd of aangepast.

Om even na 9:00 uur werden de makrelen uitgedeeld. Deze waren voortreffelijk en van groot formaat. Deze Atlantische makrelen wegen gemiddeld 500 gram en zijn door enkele leden ontdaan van de ingewanden en kieuwen en daarna gepekeld. Iedere deelnemer kreeg vijf makrelen, waarvan de mooiste ingeleverd kon worden ter beoordeling door de jury. Ook hadden sommige deelnemers andere vissoorten zoals haring en poon meegenomen om te roken.

Na het proces van drogen, waarbij een maximale temperatuur niet boven de 50 graden mag komen, kon de temperatuur langzaam opgeschroefd worden naar de 80 graden om uiteindelijk een kerntemperatuur van 63 graden in de vis te krijgen. Tijdens het roken werd door leden van de zeevisvereniging toastjes met vers gerookte makreel op het terras uitgeserveerd aan de gasten van de strandtent. Dat werd zeer op prijs gesteld.

Om 14:30 uur moesten de makrelen worden ingeleverd voor de beoordeling door de jury. De jury bestond uit 5 leden, onder leiding van Kim Rijnders en Joke Auberlen. Na de keuring, waarbij vooral op de kleur en de smaak gelet werd, was er de uitslag van de jury. De eerste prijs was voor Engel en Hedy Lever, tweede werd Willem Minkman en de derde prijs was voor Rob Wind. De andere leden vielen buiten de prijzen.

De eerstvolgende wedstrijd is op zondag 11 juni bij Het Vishuys aan de Tollensstraat. 

Verslag Bootwedstrijd 5 en 6 maart 2023

Het weekend van 5 en 6 maart zijn er weer bootwedstrijden door de Zeevisvereniging Zandvoort georganiseerd. Gedurende twee dagen gingen leden van de visvereniging vanuit IJmuiden de Noordzee op in een poging om de grootste vis te vangen. Op de eerste dag werd een bijzondere vis naar boven gehaald: een zeedonderpad, een gespikkelde vis zonder zwemblaas. De zeedonderpad wordt niet vaak voor de Zandvoortse kust  waargenomen. Dit exemplaar was wel 15cm lang. Maar de grootste vis die deze dag omhoog kwam, was een bot van 36cm. Op de tweede dag, met een ander gezelschap, was de vangst helaas een stuk minder. Op een bot van 30cm na, was het alleen maar klein grot dat in het aas hapte. Van alle gevangen vissen over twee dagen, waren er slechts drie die de juiste lengte hadden. Toch waren het twee mooie dagen om met de maten het water op te gaan.